2019 District 8 AALAS - Preliminary Meeting Agenda

	Wednesday, April 24				
	Workshops				
1:30-3:00pm:	Chin Bleeds: the Newest Mouse Bleeding Technique Presenter: Erika French (UW) 1:30-3:00pm (1:00-3:30pm with transportation)				
3:00-5:00pm:	Tour of the University of Washington and the National Primate Research Center: Focus on Environmental Enrichment Presenter: TBD 3:00-5:00pm (2:30-5:30pm with transportation)				
5:00-6:00pm:	Networking				
6:00-9:00pm	Welcome Reception				

	Thursday, April 25				
	Breakout Sessions	Veterinary & Scientific Track	Management & Technical Track	Workshops	
7:00-8:00am (1 hour):					
8:00-8:20am (20 mins):	Welcome/Opening Session				
8:20-9:10am (50 mins):		Global Partnerships in Field Training & Outreach Education: Promoting Human-Primate Coexistence Randall C. Kyes, PhD	AALAS: The Journey Ann Turner, PhD, FASAE, CAE		
9:10-10:00am (50 mins):		2-P Imaging <i>Cyrus Ghajar</i>	Promoting the Public's Trust in Biomedical Research Ken Gordon, Bachelor of Social Science, Grad. Diploma in Business Studies, Post Grad. Diploma in Public Policy		
10:00-10:20am (20 mins):	Morning Break (Sponsored by Animal Specialties)				
10:20-11:00am (40 mins):	Vendor Fair				
11:00am-12:00pm (1 hour):	*Keynote* Resiliency: A concept abruptly learned after Hurricane Maria **Melween Martinez, DVM**				
12:00-1:00pm (1 hour):	Lunch (Sponsored by)				
1:00-1:50pm (50 mins):		DeepSqueak: Machine Learning Methods for Clustering Ultrasonic Vocalizations Kevin R. Coffey, PhD	The Power of Negotiation Tracy Gluckman, MS, DVM, DACLAM		
1:50-2:40pm (50 mins):		A Tricky "Tail" of Pet Store Mice Used in Research Andrew Burich, DVM, MS, DACLAM, CPIA	Roadmap to Your Future-How to Get There from Here Tracy Parker, BS, MBA, CMAR, CPIA, PMP	Positive Reinforcement in the Research Environment – Tools of the Trade	
2:40-3:20pm (40 mins):	Poster Session (Sponsored by Lab Products, Inc.)		Presenters:		
3:20-4:10pm (50 mins):	D8 Council Meeting (Invite Only)	Things that make you go Hmmm Christine Tafoya, Safety Officer, CBSP, SM (NRCM)	When Things Go Wrong: Causes, Cures, and Prevention Sally Thompson-Iritani, DVM/PhD, CPIA, CCFP, CHABP & Kamm Prongay, DVM, MCR, DABVP	Kelly Morrisroe (UW) & Lisa Houser (ONPRC) 2:00-5:00pm	
4:10-5:00pm (50 mins):		Personal Story <i>Melween Martinez, DVM</i>	Compassion Fatigue Preston Van Hooser		

	Friday, April 26				
	Veterinary & Scientific Track	Management & Technical Track	Workshops		
7:00-8:00am (1 hour):					
8:00-8:50am (50 mins):	Tapping into billions of years of Nature's drug discovery to create new therapeutics (tumor paint) Jim Olson, MD, PhD	Mad Libs for staff who work with animals in research: Filling in the blanks for friends and acquaintances about what you do and the animals you love Heather Sidener, DVM, DACLAM & Thomas Briner, BA, CMAR, LATG	Rodent Water: Methods, Issues, and Troubleshooting		
8:50-9:40am (50 mins):	What's your diagnosis? Practical Pathology of Mice and Rats Jessica Snyder, DVM, MS, Diplomate ACVP	AAALAC International's Horizon Helen Diggs, MEd, DVM, DACLAM	Presenter: Nicholas L. Reyes (UW)		
9:40-10:00am (20 mins):	Morning Break (S	8:30-10:30am			
10:00-10:40am (40 mins):	Vendo				
10:40-11:30am (50 mins):	Optimization of Neurosurgical Training Improves Quality in Mice and Maintains Reproducibility for Large-Scale Research The Allen Institute, Neurosurgery and Behavior Team: Robert Howard, Jennifer Luviano, Kat North, & Andy Cho	Zoo Enrichment <i>Patrick Owen</i>			
11:30am-12:00pm (30 mins):	A	S			
12:00-1:00pm (1 hour):					
1:00-2:00pm (1 hour):	Platform Presentations (4 x 15 min talks)	Platform Presentations (4 x 15 min talks)	How to Respond to IACUC Inspections: A Facility Perspective		
2:00-2:50pm (50 mins):	"Can I See a Dessert Menu?" The Brain Biology of Sweet Reward Dianne Figlewicz Lattemann, BS, MS, PhD, Grad. Cert. in Public Health	Stress Management Caroline Thompson	Presenter: Jamie Kenfield (UW) 1:00-3:00pm		
2:50-3:40pm (50 mins):	Clicker Training Minipigs: Using Positive Reinforcement to Shape Behavior Jamie Lovaglio, DVM, DACLAM	The California Mouse (Peromyscus californicus): A Laboratory Mouse Model for Gender Equality Janet Bester-Meredith, PhD			
3:40-4:00pm (20 mins):	mins): Closing Session				